Op een overweg in Bunnik werd een stilgevallen graafmachine geramd door een Intercity. De treinmachinist raakte lichtgewond, maar de ravage was enorm.
Bronnen
- "Trein botst op graafmachine bij Bunnik, hele dag geen treinen" (NOS.nl, maandag 20 januari 2025)
Vergelijkbare ongevallen
- Nootdorp 2003: In Nootdorp werd een lijnbus aangereden door een reizigerstrein. De bus was stilgevallen op de overweg door een mankement. Er vielen geen gewonden.
- Nootdorp 2002: Bij Nootdorp viel een lijnbus stil op een overweg en werd aangereden door een reizigerstrein. Er vielen geen slachtoffers.
- Lisse 1944: Bij Lisse werden op een overweg twee vrachtwagens, die met elkaar in botsing waren gekomen, geschept door een sneltrein. Van de voertuigen kwamen negen inzittenden om het leven.
- Oss 2018: Op een overweg bij station Oss West werd een Stint, een soort elektrische bakfiets, aangereden door een trein. Vier kinderen kwamen om het leven. De remmen van de Stint hadden dienst geweigerd bij het naderen van de overweg.
- Rijswijk 1980: Bij Rijswijk werd een aanhangwagen geramd door twee reizigerstreinen, waarvan er een vervolgens ontspoorde. Vijf voetgangers bij de overweg raakten lichtgewond door rondvliegende brokstukken.
- Zwolle 1961: Bij Zwolle ontspoorde een reizigerstrein toen deze een vrachtwagen met een bulldozer ramde. De trein belandde in een sloot, maar er vielen geen gewonden. De remmen van de vrachtwagen hadden geweigerd bij het naderen van de overweg.
- Wezep 1965: Bij Wezep werd een goederentrein aangereden door een vrachtwagen met defecte remmen. De trein ontspoorde en vloog in brand.
- Blerick 1931: Bij Blerick werd een autobus aangereden door een trein. Drie inzittenden van de bus kwamen om het leven, twaalf anderen raakten zwaargewond. Het ongeluk was veroorzaakt doordat de bomen niet gesloten waren.
- Sloterdijk 1957: Nabij station Amsterdam Sloterdijk werd een vrachtwagen aangereden door een sneltrein doordat de overwegwachter de spoorbomen te vroeg had geopend. Twee inzittenden van de vrachtauto kwamen om het leven.
- Kruiningen-Yerseke 1949: Bij station Kruiningen-Yerseke werd een autobus aangereden door een reizigerstrein, omdat de overwegbomen niet waren gesloten. In de bus kwam een passagier om het leven. De trein ontspoorde en kantelde, waarbij de machinist gewond raakte.
Andere ongevallen in de buurt
- Utrecht 1943 (4 km): Ten zuiden van station Utrecht botste de trein Eindhoven-Amsterdam op een goederentrein. Er vielen twee doden.
- Utrecht 1989 (5 km): Vlakbij station Utrecht Lunetten ontspoorde een goederentrein op een wissel en kwam in botsing met een andere goederentrein.
- Utrecht 1966 (5 km): Bij Utrecht ontspoorde door een defect aan een as een goederentrein, die op weg was naar Beverwijk. Veertien wagens liepen uit de rails en vernielden spoor, bovenleiding en een seinpaal. Daarnaast werd ook een stilstaande wagon op een zijspoor geramd. Er vielen geen gewonden.
- Utrecht 1856 (6 km): In Utrecht reed een goederentrein in de richting Arnhem in het bruggat van de geopende Jeremiebrug. De loc en de tender vielen in het water, evenals de machinist en de stoker, maar er vielen geen gewonden.
- Utrecht 2001 (6 km): Op station Utrecht CS botsten twee reizigerstreinen, nadat een van de twee een rood sein had gemist. Er vielen drie gewonden.
- Houten 1917 (6 km): Bij Houten ontspoorde een reizigerstrein. Er vielen elf gewonden, maar koningin Wilhelmina, die ook aan boord was, bleef ongedeerd.
- Utrecht 1959 (7 km): Bij station Utrecht Centraal ontspoorde een rangeertrein, die vervolgens een seinhuis ramde en deze compleet vernielde. De twee seinwachters raakten gewond.
- Schalkwijk 1939 (7 km): Op een onbewaakte overweg boven Schalkwijk werd een vrachtwagen geramd door een sneltrein. Vier mensen waren op slag dood, één overleed later. Waarschijnlijk heeft de chauffeur van de vrachtwagen door het slechte weer de trein niet zien aankomen.
- Schalkwijk 1946 (7 km): Tussen Houten en Schalkwijk botste een trein op de achterkant van een goederentrein, waardoor een wagon werd verbrijzeld. Er vielen geen gewonden.
- Utrecht 1941 (december) (7 km): Bij station Utrecht botste een reizigerstrein op een opgesteld treinstel. De machinist kwam om het leven.