Op het station van Scharwoude botste de stoptrein naar Enkhuizen op de stilstaande trein naar Zaandam. Er vielen tien gewonden.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Buinen 1921: In Buinen botste een zandtrein tegen een rangerende goederentrein, omdat een wissel in de verkeerde stand lag. Twee remmers raakten gewond.
- Dalfsen 1949: Op station Dalfsen reed een reizigerstrein, door een verkeerde wisselstand, op een stilstaande goederentrein. Drie reizigers raakten gewond.
- Exloo 1936: Op station Exloo botste de trein uit Coevorden op de trein uit Stadskanaal, die al stilstond. Er vielen drie lichtgewonden onder de reizigers. De oorzaak van de botsing was een verkeerde wisselstand: de treinen hadden elkaar moeten passeren, maar kwamen op hetzelfde spoor terecht.
- Gouda 1870: Op station Gouda kwam een reizigerstrein uit Amsterdam op een verkeerd spoor terecht en botste tegen een stilstaande locomotief. De machinist viel van de bok en raakte lichtgewond, evenals een reizigster.
- Gramsbergen 1949: Bij station Gramsbergen reed een goederentrein frontaal op een lege olietrein, die stond te wachten op de kruising met de tegentrein. De machinisten wisten zich te redden door van hun treinen te springen.
- Harderwijk 1864: Op station Harderwijk reed trein no. 4 door een verkeerde wisselstand een zijspoor op en botste op een stilstaande goederenwagon.
- Roermond 1913: Op station Roermond botsten twee goederentreinen door een verkeerde wisselstand op elkaar. Twee remmers van een van de treinen kwamen om het leven.
- Purmerend 1905: Op station Purmerend botste een reizigerstrein op een rangerende locomotief. In de verbrijzelde wagons kwam één reiziger om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door een verkeerde wisselstand.
- Veendam 1950: Bij station Veendam botste een goederentrein op een aantal opgestelde goederenwagons. De oorzaak was vermoedelijk een verkeerde wisselstand.
- Utrecht 1941 (september): In station Utrecht kwam een Duitse trein met militairen terecht op een spoor waar trein 7015 stilstond. Bij de botsing kwamen twee mensen om het leven en vielen er tientallen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Hoorn 1916 (4 km): Op station Hoorn reed de sneltrein uit Enkhuizen vol in op een rangerende goederentrein, die te ver was doorgereden. Er vielen vier lichtgewonden.
- Hoorn 1990 (4 km): In Hoorn ontspoorde een leegmattrein op een overweg. Er vielen geen gewonden.
- Westwoud 1929 (10 km): In Westwoud reed een goederentrein door een stootjuk, waarbij een dienstgeleider om het leven kwam. De machinist had een onveilig sein gemist.
- Purmerend 1905 (13 km): Op station Purmerend botste een reizigerstrein op een rangerende locomotief. In de verbrijzelde wagons kwam één reiziger om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door een verkeerde wisselstand.
- Alkmaar 1933 (19 km): Op station Alkmaar ontspoorde een grindtrein. Een van de rangeerders kwam om het leven.
- Krommenie-Assendelft 1933 (21 km): Bij station Krommenie-Assendelft ontspoorde door een foute wisselstand op hoge snelheid een reizigerstrein. Er vielen slechts drie lichtgewonden.
- Zaandam 1993 (24 km): Een reizigerstrein ontspoorde in Zaandam nadat een auto zich in de zijkant van de trein had geboord. Eén treinreiziger kwam om het leven en tientallen raakten gewond, evenals de automobilist.
- Zaandam 1939 (24 km): Op station Zaandam werd een lege reizigerstrein achteruit het bruggat van de openstaande brug over de Papenpadsloot in gereden. De achterste rijtuigen kwamen op een passerende schuit en tegen de brug tot stilstand. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 1903 (28 km): Ten westen van Amsterdam Centraal ontspoorde een reizigerstrein, omdat het wissel te vroeg werd omgegooid. Er viel een lichtgewonde.
- Amsterdam 2012 (28 km): Op 21 april 2012 botsten een Intercity en een Sprinter van de NS frontaal nabij het Amsterdamse Westerpark. Hierbij vielen tientallen gewonden, waarvan één persoon later overleed. Het ongeluk werd veroorzaakt doordat de Sprinter een STS was gepasseerd en in de rijweg van de Intercity terechtkwam. Tekortkomingen in het ATB-systeem zorgden ervoor dat de machiniste van de Sprinter haar fout niet direct opmerkte.