In Westwoud reed een goederentrein door een stootjuk, waarbij een dienstgeleider om het leven kwam. De machinist had een onveilig sein gemist.
en goederentrein met tuinbouwproducten moest in Westwoud voor een sein wachten, zodat een personentrein kon passeren. De machinist reed echter door het stoptonende sein en ramde met 40 km/u een stootblok, waardoor de trein ontspoorde en in elkaar schoof. Een dienstgeleider werd doodgedrukt, de rest van het personeel kwam met de schrik vrij.
De machinist werd het jaar erop veroordeeld tot dertig gulden boete voor zijn aandeel in het ongeval.
Bronnen
Youtube
Vergelijkbare ongevallen
- Delft 1941 (december): Ten zuiden van station Delft reed een goederentrein door een onveilig sein, waardoor de trein op een kopspoor terecht kwam. De trein reed door het stootjuk en kwam in de tuin van de blokwachterswoning tot stilstand. De hoofdgeleider raakte lichtgewond.
- Halfweg 1972: Bij station Halfweg reed een goederentrein door rood en ontspoorde. De locomotief kwam in de sloot terecht en zakte zo ver weg in de modder, dat hij niet meer geborgen kon worden.
- Coevorden 1914: In Coevorden rijdt een rangerende trein door een stoptonend sein en ramt een stoomtram. De machinist verklaart het sein niet te hebben gezien, maar hoort in de rechtbank wel vijftig dagen cel tegen zich eisen.
- Blauwkapel 1972: Op knooppunt Blauwkapel reden twee goederentreinen elkaar in de flank. Een van de machinisten was door een rood sein gereden. Voor de botsing was hij nog van de trein gesprongen, waarbij hij gewond raakte.
- Hardenberg 1984: Ten zuiden van Hardenberg reed een losse locomotief door een rood sein en reed een goederentrein uit de richting Zwolle in de flank. Drie tankwagens en de loc van de goederentrein ontspoorden, maar er vielen geen gewonden.
- Harmelen 1960: Bij Harmelen Aansluiting passeerde een goederentrein een rood sein en botste frontaal op een tegemoetkomende goederentrein. Beide treinen ontspoorden door de klap en de machinisten raakten allebei gewond.
- Zwolle 2001: Bij station Zwolle botste een Intercity zijdelings op een goederentrein. Zeven passagiers raakten gewond en de reizigerstrein ontspoorde.
- Dordrecht 1935: Bij station Dordrecht botste een reizigerstrein die door rood was gereden, op een kolentrein. De kolentrein ontspoorde, maar er vielen geen slachtoffers.
- Leiden 1914: Bij station Leiden botsten twee losse locomotieven op elkaar. Een van de machines viel om, waarbij de machinist om het leven kwam. De machinist van de andere locomotief was door een onvelig sein gereden.
- Tilburg 1961: Bij Tilburg botsten twee goederentrein frontaal. Beide machinisten kwamen om het leven. Een van hen bleek een rood sein te zijn gepasseerd.
Andere ongevallen in de buurt
- Hoorn 1916 (7 km): Op station Hoorn reed de sneltrein uit Enkhuizen vol in op een rangerende goederentrein, die te ver was doorgereden. Er vielen vier lichtgewonden.
- Purmerend 1905 (22 km): Op station Purmerend botste een reizigerstrein op een rangerende locomotief. In de verbrijzelde wagons kwam één reiziger om het leven. Het ongeluk werd veroorzaakt door een verkeerde wisselstand.
- Alkmaar 1933 (27 km): Op station Alkmaar ontspoorde een grindtrein. Een van de rangeerders kwam om het leven.
- Stavoren 2010 (28 km): Op de avond van 25 juli 2010 reed een slijptrein van Speno International met hoge snelheid door het stootjuk van station Stavoren. Na het stootjuk te hebben geramd, schoof de trein nog tientallen meters door, waarbij een tankwagen werd meegenomen en een watersportwinkel werd doorboord. De trein kwam uiteindelijk op een pleintje achter de winkel tot stilstand. Er vielen slechts twee lichtgewonden, maar de schade liep in de miljoenen euro's.
- Anna Paulowna 1915 (30 km): Bij station Anna Paulowna ontspoorden twee wagens van een trein uit Amsterdam, omdat een wissel onder de trein werd omgelegd. Eén wagen boorde zich in een locomotief op een zijspoor, maar er vielen geen gewonden.
- Krommenie-Assendelft 1933 (31 km): Bij station Krommenie-Assendelft ontspoorde door een foute wisselstand op hoge snelheid een reizigerstrein. Er vielen slechts drie lichtgewonden.
- Breezand 1948 (33 km): Bij Breezand werd een autobus aangereden door een reizigerstrein. Er vielen vier doden en twaalf gewonden.
- Zaandam 1993 (34 km): Een reizigerstrein ontspoorde in Zaandam nadat een auto zich in de zijkant van de trein had geboord. Eén treinreiziger kwam om het leven en tientallen raakten gewond, evenals de automobilist.
- Zaandam 1939 (34 km): Op station Zaandam werd een lege reizigerstrein achteruit het bruggat van de openstaande brug over de Papenpadsloot in gereden. De achterste rijtuigen kwamen op een passerende schuit en tegen de brug tot stilstand. Er vielen geen gewonden.
- Hindeloopen 1995 (36 km): Tussen Hindeloopen en Workum botste een trein op twee grote betonblokken, die op de rails waren gelegd. Er vielen geen gewonden, maar de trein raakte zwaar beschadigd en moest worden weggesleept.