Op Amsterdam C.S. botste een trein uit Utrecht achterop een stilstaande trein. Veel reizigers waren al opgestaan om naar de deuren te lopen, waardoor er vijf gewonden vielen.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Amersfoort 2004: Op station Amersfoort botste een sneltrein op een rangerende trein. Er vielen geen gewonden.
- Geldermalsen 1996: Op het station van Geldermalsen botsten een reizigerstrein en een goederentrein.
- Winterswijk 1991: Op het station van Winterwijk reed de trein uit Apeldoorn achterop de stilstaande trein naar Arnhem. Er vielen zeven gewonden.
- Gouda 1988: Bij station Gouda botste de trein uit Boskoop op die naar Rotterdam. Er vielen twee lichtgewonden in de treinen.
- Breda 1981: Bij Breda botsten een ertstrein en een rangerende reizigerstrein op elkaar.
- Utrecht 1989: Vlakbij station Utrecht Lunetten ontspoorde een goederentrein op een wissel en kwam in botsing met een andere goederentrein.
- Enschede 2002: Op station Enschede botste een Intercity met een stootjuk en ontspoorde. Er raakten vier reizigers gewond.
- Arnhem 1998: Bij het PTT-expeditieknooppunt in Arnhem ontspoorde een trein met zwavelkoolstof nadat deze tegen een stootjuk was gereden. Er vielen geen gewonden.
- Hoorn 1990: In Hoorn ontspoorde een leegmattrein op een overweg. Er vielen geen gewonden.
- Oudenbosch 1989: Bij Oudenbosch ontspoorde een goederentrein, geladen met onder andere fosfor. Er vielen geen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Amsterdam 1937 (0 km): Op station Amsterdam Centraal botste een elektrische trein op een stilstaande stoomtrein. Er vielen geen gewonden. De elektrische trein, die leeg was, kon niet meer op tijd remmen vanwege technische problemen.
- Amsterdam 1925 (0 km): Een losse locomotief botste op Amsterdam Centraal op een stilstaande reizigerstrein. Er vielen zeven lichtgewonden.
- Amsterdam 1947 (0 km): Een reizigerstrein ontspoorde op Amsterdam Centraal toen het wissel onder de trein werd omgelegd. De trein ramde een bovenleidingsmast, waardoor het hele emplacement zonder spanning kwam en diverse elektrische treinen strandden.
- Amsterdam 1975 (0 km): In Amsterdam botste een internationale trein frontaal op een stoptrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist zou door rood hebben gereden.
- Amsterdam 2005 (6 juni) (0 km): Op station Amsterdam Centraal ontspoorden vijf wagens van een grindtrein, doordat een wielband van een wagen defect raakte. De wagens ploegden door de ballast en beschadigden kabels van de beveiliginginstallatie. Er vielen geen gewonden.
- Amsterdam 2004 (0 km): Aan de oostzijde van Amsterdam Centraal botst een leegmattrein frontaal op een Intercity. 19 reizigers raken gewond. De botsing werd veroorzaakt door een STS-passage van de leegmattrein.
- Amsterdam 2005 (10 juni) (1 km): Op Amsterdam Centraal ontspoorde een lege kolentrein. Vier dagen eerder waren beveiligingskabels beschadigd bij een andere ontsporing. Doordat deze niet veilig waren gerepareerd, kon de kolentrein een wissel berijden dat in een verkeerde stand lag.
- Amsterdam 2005 (augustus) (1 km): Ten westen van Amsterdam Centraal ontspoorde een Intercity. Er raakte niemand gewond, maar de schade was aanzienlijk. De ontsporing was het gevolg van het duwen van materieel, een krappe S-bocht en de gereden snelheid.
- Amsterdam 1965 (1 km): Op Amsterdam Centraal ontspoorde een rangeerstel doordat een wissel onder de trein werd getrokken. Er vonden geen persoonlijk ongelukken plaats, maar zowel de trein als de infrastructuur liepen grote schade op.
- Amsterdam 1956 (2 km): De sneltrein Amsterdam-Groningen ontspoorde en boorde zich in een tegemoetkomende stoptrein. Een reiziger van de stoptrein kwam om het leven. Een materiaaldefect was vermoedelijk de oorzaak.