Bij het PTT-expeditieknooppunt in Arnhem ontspoorde een trein met zwavelkoolstof nadat deze tegen een stootjuk was gereden. Er vielen geen gewonden.
Bronnen
Vergelijkbare ongevallen
- Enschede 2002: Op station Enschede botste een Intercity met een stootjuk en ontspoorde. Er raakten vier reizigers gewond.
- Molenhoek 1995: Bij Molenhoek werden tijdens werkzaamheden drie baanwerkers aangereden door een reizigerstrein die met hoge snelheid passeerde.
- Breda 1981: Bij Breda botsten een ertstrein en een rangerende reizigerstrein op elkaar.
- Utrecht 1989: Vlakbij station Utrecht Lunetten ontspoorde een goederentrein op een wissel en kwam in botsing met een andere goederentrein.
- Amersfoort 2004: Op station Amersfoort botste een sneltrein op een rangerende trein. Er vielen geen gewonden.
- Geldermalsen 1996: Op het station van Geldermalsen botsten een reizigerstrein en een goederentrein.
- Winterswijk 1991: Op het station van Winterwijk reed de trein uit Apeldoorn achterop de stilstaande trein naar Arnhem. Er vielen zeven gewonden.
- Gouda 1988: Bij station Gouda botste de trein uit Boskoop op die naar Rotterdam. Er vielen twee lichtgewonden in de treinen.
- Amsterdam 1982: Op Amsterdam C.S. botste een trein uit Utrecht achterop een stilstaande trein. Veel reizigers waren al opgestaan om naar de deuren te lopen, waardoor er vijf gewonden vielen.
- Hoorn 1990: In Hoorn ontspoorde een leegmattrein op een overweg. Er vielen geen gewonden.
Andere ongevallen in de buurt
- Arnhem 2002 (1 km): In Arnhem reed een locomotief door een stootjuk en raakte de LPG-installatie van het daarachter gelegen tankstation. Er vielen geen gewonden.
- Westervoort 1978 (2 km): Nabij de IJsselbrug bij Westervoort botste een TEE-trein uit Duitsland bijna frontaal op een stoptrein. Er vielen tientallen gewonden, waarvan één passagier naderhand zou overlijden.
- Westervoort 1964 (2 km): Bij de enkelsporige IJsselbrug van Westervoort botsten twee treinen op elkaar. Vijf mensen kwam om het leven, er vielen tientallen gewonden. Een van de twee treinen was door een rood sein gereden.
- Arnhem 2006 (2 km): Op station Arnhem botste een goederentrein op een reizigerstrein. Er vielen tientallen gewonden. De machinist van de goederentrein was door een rood sein gereden, maar werd daar later van vrijgesproken, omdat de seinplaatsing onduidelijk was.
- Arnhem 1993 (3 km): Bij station Arnhem Centraal raakten zes reizigers gewond toen hun Intercity op een lege stoptrein botste, die door een rood sein was gereden.
- Elst 1954 (8 km): Op station Elst reed een sneltrein in op een stilstaande stoptrein. Zes reizigers kwamen om het leven. De botsing was veroorzaakt door een verkeerde wisselstand, omdat een trekdraad van de wisselbediening was gebroken.
- Wolfheze 1949 (10 km): Bij Wolfheze reed een militaire trein door een stootjuk. Een andere reizigerstrein reed op de wrakstukken in. Er vielen vier gewonden.
- Vork 1918 (10 km): Bij station Vork, tussen Arnhem en Nijmegen, botsten twee goederentreinen op elkaar. Drie personeelsleden kwamen om het leven.
- Zevenaar 1902 (11 km): Bij station Zevenaar ontspoorde een goederentrein omdat er tijdens het passeren een wissel werd omgelegd. De wisselwachter bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken.
- Zevenaar 2011 (13 km): Bij Zevenaar botste een internationale trein op een goederentrein. Er vielen geen gewonden, maar de schade was aanzienlijk. De botsing was veroorzaakt door koperdiefstal.